test 

Nieuw filmpje Deaf Centre, Kwale: november 2020 

Onze samenwerkingspartner Wesseman Travel/The Long Trail maakte onlangs (nov. 2020) een nieuwe film over het Dovencentrum in Kwale. De bewoners van het Dovencentrum vertellen over het Dovencentrum als multifunctionele ontmoetingsplek…
 

 
 
 
 
DE KOK VAN DEAF CENTRE KWALE
 

De keuken van het vasteland van Kenia is anders dan wij gewend zijn. De traditionele basis ingrediënten zijn vlees en kip; tomaat, wortel en ui; peper en zout. Dit wordt gegeten met rijst, cassave, kookbananen of ‘chipsi’ (frites).

De maaltijden in Kenia zullen je doorgaans niet overdonderen, maar je zult nooit met honger van tafel gaan. De porties van de maaltijden in Kenia zijn vaak erg groot. De kok van het Deaf Centre , Masudi (hij is ook docent Koken op dovenschool), zorgt dagelijks dat de borden gevuld zijn voor de bewoners van DeafCentre. Als er bezoekers komen pakt hij extra uit met meer vlees, vis, en extra groenten. Ook met vegetariers wordt rekening gehouden, onder meer door extra aardappelgerechten toe te voegen aan het menu.

Samen met onze samenwerkingspartner Wesemann Travel willen we het Deaf Centre meer zelfvoorzienend te maken. Wij willen deze locatie ook geschikt maken voor toeristen zodat de jongeren van het Deaf Centre hun eigen inkomen kunnen verdienen. We zijn dan ook bezig om mensen zoals Masudi te trainen om een nog betere chef te worden. Met name met betrekking tot het ontbijt hebben we al flinke vooruitgang geboekt, er staat een verrukkelijk ontbijt te wachten voor alle bezoekers van het Deaf Centre!

Naast het gebouw DeafCentre hebben de dove bewoners van het Deaf Centre onlangs een moestuin aangelegd. Het zelf produceren van voedsel hoort bij visie om het meer zelfvoorzienend te maken. En sinds kort hebben ze jonge kippen aangeschaft. Het is de bedoeling als de kippen volwassen zijn en de eieren leggen, ze de eieren op de markt gaan verkopen. Dit helpt ook bij het generen van de inkomsten.

Het is fantastisch om te zien hoe de activiteiten zich ontwikkelen.

 

 
 
 
Richard Jansen van DEFT  maakt een mooi filmpje waarin hij een aantal mensen uit het Dovencentrum in Kwale aan ons voorstelt. Het filmpje kwam tot stand in samenwerking met de mensen in het centrum en is ook een geruststellende groet aan ons; het gaat goed met hen in coronatijd. Check het filmpje hier: 

 
 
 

Kwale, 12 mei 2020

Onze veldwerkers en leerlingen brengen ons een corona-groet uit Kenia! 

 

 
 
 
 

September/oktober 2019

‘Onze’ atletes winnen goud en brons op eerste Africa Deaf Athletics Championships

 

Van 16 tot 22 september 2019 vonden in Nairoby Kenia de eerste Africa Deaf Athletics Championships plaats. Kenia mocht niet alleen deze eerste spelen organiseren; het was ook het land dat de meeste medailles binnensleepte.
De spelen waren voor ons extra bijzonder, omdat twee meiden van onze dove Ambachtschool/Dovencentrum medailles wonnen: Zawadi Zumba (rechts op de foto) won goud bij het speerwerpen en Anzazi Chaka (links) won brons bij het verspringen! Een fantastische prestatie van deze twee role models of the deaf community of Kwale. 

Huldiging
Op 19 oktober werden de beide meiden gehuldigd in Kwale. De huldiging, georganiseerd door Lydia Pendo, manager van ons Dovencentrum, bestond uit een parade vanuit het dorpspark in Kwale naar het Dovencentrum (net buiten Kwale) en een officiële huldiging op het Dovencentrum.
De parade trok veel belangstelling (daar was geen ontkomen aan 🙂 ). Het Dovencentrum werd daarmee nog eens extra op de kaart gezet. Uiteraard zijn we zeer trots op ‘onze’ meiden. 

 
 

 

 

 

Oktober, 2019

Deaf Europe Football Trip Holland (DEFTH) bezoekt Dovencentrum

In oktober jongstleden waren DEFTH-members Richard Jansen en Henk van Hardeveld een week te gast op het Dovencentrum in Kwale. Sinds 2018 zet DEFTH zich enthousiast in voor onze stichting.

DEFTH
Deaf Europe Football Trip Holland is de naam van een groep dove vrienden uit Nederland die samen voetbalwedstrijden in Europa bezoekt. Deze wedstrijden (in bijvoorbeeld Liverpool, Barcelona, Rome of Lissabon) vormen het middelpunt van een sportief en sociaal weekend waarin ook ontmoeting met andere doven, uit de betreffende steden, centraal staat.

Meer dan 6000 euro ingezameld
DEFTH is sinds 2018 met onze stichting verbonden bij monde van DEFTH-oprichter Richard Jansen. Onder de naam DEFTH-Kenia zet hij zich sinds 2018 enthousiast in voor met name het Dovencentrum en de Dovenschool in Kwale. DEFTH hield een geldinzamelingsactie; via sponsoren (bedrijven en particulieren) bracht DEFTH al € 6.230 bij elkaar! Een ongekend hoog bedrag. Tevens vond Richard Nederlandse sportclubs bereid allerhande sportmaterialen (ballen, netten e.d.) en sporttenues ter beschikking te stellen.

Twee nieuwe basketballpalen
Tijdens hun bezoek aan het Dovencentrum afgelopen oktober realiseerde DEFTH-Kenia op het terrein van het Dovencentrum twee nieuwe basketbalpalen voor een waarde van maar liefst € 2.600 euro! Tijdens hun bezoek organiseerden Richard en Henk bovendien een basketbaltoernooi en hielden  zij als ‘role models’ motivatiespeeches voor onze dove jongeren. Centrale boodschap: niet-horenden kunnen net zoveel bereiken als horenden. Ook bezochten Henk en Richard de Dovenschool en onze Ambachtschool in Kwale. Ook hier brachten zijn sporttenues en sportmaterialen. mee.   

Waardevolle Samenwerking
Stichting Umoja is blij met de inzet en resultaten van DEFTH-Kenia. We zijn dankbaar voor het vele werk dat door hen is verricht ten behoeve van de dove jongeren in Kwale en omstreken. We beschouwen de samenwerking met DEFTH als bijzonder en zeer waardevol.

Lees hier meer over DEFTH Kenia. 

Lees hier meer over RICHARD-JANSEN.

 

Ook the Kinango Schoof for The Deaf ontving van DEFTH-Kenia shirts, voetballen en doelnetten.

 

 

 

 

Ook the School for the Mentally Challenged in Kwale ontving van DEFTH-Kenia voetbalshirts en ballen.

 

Richard samen met onze nachtwaker Jackson 
 
 
 
 

Februari 2019

In februari 2019 realiseerden we op het terrein van the school for The Mentally Challenged in Kwale:  
1. een totaal nieuw watervoorzieningssysteem; 
2. een shade (schaduwplek) om te spelen en te relaxen; 
3. een een aantal nieuwe cementen bankjes;
4. nieuwe terrein-paden.
 
Dit onderhouds- en nieuwbouwproject maakt de school veiliger en comfortabeler voor kinderen en personeel.  Een dergelijke ingreep is alleen mogelijk met hulp van onze sponsors in Nederland. Wij danken onze sponsors hartelijk. Met name Stichting ’t Groenland/Promovendum
 
 

 

 

 

 

Nieuwsbriefarchief 

2020
Nieuwsbrief zomer 2020

 

2019

Nieuwsbrief juli 2019

 

2018

Nieuwsbrief december 2018


2017

Nieuwsbrief.herfst.2017

 

2015

Nieuwsbrief.sept.2015

 

2014

Nieuwsbrief.mei 2014. Zelfstandig worden

Nieuwsbrief april 2014. Facelift Mentally

Nieuwsbrief maart 2014

 

2013

Nieuwsbrief maart.2013

Nieuwsbrief oktober 2013

 

2012

Nieuwsbrief februari.2012

Nieuwsbrief oktober 2012

 

2011

Nieuwsbrief oktober.2011